Odprta Kuhinja

Sarme z mešanico žit

Sarma, traditional Balkan and Eastern European holiday food - rolled up cabbage leaves stuffed with rice and minced meat (Sarma, traditional Balkan and Eastern European holiday food - rolled up cabbage leaves stuffed with rice and minced meat, ASCII
Odpri galerijo
A+   A-
Iščete ideje, kako sarmo pripraviti malce drugače?


Sestavine za 10 večjih sarm


- 500 g mletega mesa
- 60 g čebule
- 3 stroki česna
- 2 žlici masla
- sol, poper in peteršilj
- 60 g mešanice žit (pira, proso in ječmen)
- glavica kislega zelja
- 400 ml jušne osnove
- žlica paradižnikove mezge
- kos slanine

Sestavine za omako
- 200 ml kisle smetane
- žlica moke
- žlička mlete rdeče paprike

Priprava


1. Čebulo in česen nasekljamo ter kratko popražimo na maslu.

2. Slanino narežemo na koščke.

3. Meso začinimo s soljo in poprom, dodamo jajce in popraženo čebulo ter dobro premešamo.

4. Žita poparimo s kropom in pustimo 10 minut, nato precedimo in dodamo k mesni zmesi. Vse skupaj dobro premešamo.

5. Dno ognjevarne posode obložimo z debelejšimi deli zelja.

6. Jušni osnovi dodamo žlico paradižnikove mezge.

7. Zeljne liste razprostremo, na vsakega dodamo žlico zmesi in zvijemo v sarmo.

8. Polagamo v ognjevarno posodo in potresemo s koščki slanine.

9. Prelijemo z juho in pokrijemo ter damo v pečico, ogreto na 190 °C.

10. Tako pustimo eno uro, nato posodo odpremo in prilijemo kislo smetano, pomešano z moko in rdečo papriko.

11. Pokrijemo in pečemo še 15 minut.
Priporočamo še: Pet slabih gospodinjskih navad, ki se jih morate znebiti v prihajajočem letu

Fotografija je simbolična: Getty Images
Datum Objave: 27.12.2018 ob 12:12

Več iz te teme:

žitasarma

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.