»Sezonska solata« iz rdečega zelja, pese in pomaranče, potresena z orehi

Kot nalašč za martinovanje.

Sestavine za 2–4 osebe

– ¼ srednje velike glave rdečega zelja
– 4 manjše pese
– 2 pomaranči (vsaj ena naj bo bio!)
– pest orehov

Preliv
– nekaj žlic orehovega olja in nekaj kapljic bučnega
– 3 žlice soka pomaranče
– sol in poper, naribana lupina bio pomaranče
– 1/2 žličke gozdnega medu

Priprava

1. Najprej vključimo pečico na 180 stopinj.

2. Oprane pese položimo na folijo, pokapamo z malo olja in žlico vode, dobro zatesnimo in pečemo približno tri četrt ure. Potem jih ohladimo, olupimo (z rokavicami!) in narežemo na kolobarje.

3. Medtem, ko se pečejo pese, drobno narežemo zelje in ga v skledi prelijemo z žlico olja, da se omehča. Rahlo ga posolimo in občasno premešamo. Olupimo pomaranči nad krožnikom (da ulovimo sok) in izrežemo krhlje.

4. Naredimo preliv: zmešamo 3–4 žlice olja, sok pomaranč (približno 3/4 dl), dodamo naribano lupinico bio limone in med z malo soli ter dobro premešamo. Na koncu v posodo s prelivom kanemo še nekaj kapljic bučnega olja.

5. Vse sestavine naložimo na večji pladenj in jih polijemo s polovico preliva (z drugo polovico si vsak sam začini solato na krožniku!). Popopramo. Pa še orehe stolčemo, jih (samo malo!) popražimo na ponvi brez maščobe in potresemo po solatki! In uživamo!

Priporočamo: Čokoladna torta z rdečim vinom

Fotografija in recept: Slavka Ilich

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana