Silvini parkeljni

Pravi so samo, če se jih skrivaj lotimo na Miklavžev večer.

Sestavine

– 1 kg bele moke (lahko polovica ostre)
– 4 dl tople vode, 30 g svežega kvasa
– 2 dl toplega polnomastnega mleka
– žlica svinjske masti ali masla
– 2 rumenjaka, dobra žlička soli
– zavitek vaniljevega sladkorja
– naribana lupinica ene limone

Premaz
– jajce, ščepec soli, žlica mleka

Dekoracija
– trikotniki iz rdečega papirja za jezike, cela zrna popra ali brinove jagode, rozine, suhe brusnice ipd. za oči, mak za posip

Priprava

1. Testo za parkeljne zamesimo enako kot boljše kvašeno testo za kruh: iz kvasa, žlice moke, ščepca sladkorja in 0,5 dl tople vode naredimo kvasec, pustimo, da vzhaja.

2. Medtem pogrejemo mleko, v toplo mleko zamešamo maščobo, dodamo sladkor, limonino lupinico, sol in rumenjake. Dodamo še preostanek tople vode.

3. Kvasec in pripravljeno mešanico mleka vmešamo v moko in na deski dobro zgnetemo testo. Vzhajamo na sobni temperaturi vsaj uro oz. tako dolgo, da testo dvojno naraste.

4. Vzhajano testo zvrnemo na leseno desko, ga na hitro pregnetemo in najprej oblikujemo v dolgo štruco, nato na kolobarje, ki jih oblikujemo v majhne hlebčke. (Za srednjo velikost parkeljna naj bodo žogice velike kot normalno jabolko. Lahko pa oblikujemo manjše ali večje.)

5. Pečico nastavimo na 230 stopinj in se lotimo oblikovanja: kroglico na nepomokani leseni površini z rokami razvaljamo v svaljek. Na eni strani svaljek po dolgem do tretjine zarežemo, tako dobimo nogi, ki ju razmak­nemo, morda zvijemo v spiralo in oblikujemo še stopala.

6. Na drugi strani svaljka enako zarežemo 3 do 5 cm dolgo za rožičke in do ene tretjine svaljka oblikujemo glavo.

7. Srednjo tretjino svaljka pa z obeh strani delno zarežemo, da dobimo še roke.

8. Potem se lotimo podrobnosti: v testo potisnemo zrni popra za oči, s škarjami zarežemo pod očmi trikotnik, z malo vode namažemo vreznino in vanjo potisnemo jezik iz rdečega papirja. V roke lahko parkeljnu damo palico ali oblikujemo verigo iz testa, na telesu naredimo s škarjami špičke.

9. Končane hudobce položimo v pekač, med njimi pustimo nekaj prostora, ker bodo pri peki še malo vzhajali.

10. Pripravimo premaz in z njim dodelamo parklje, preden jih damo v pečico. Lahko jih tudi posujemo z makom.

11. Pečemo približno 15 minut.

Priporočamo: Natisnite si našo brezplačno predlogo za ustvarjanje adventnih koledarjev

Fotografija in recept: Saša Drobnič Škerjanec, Jagababa.si

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana