Odprta Kuhinja

Skutna torta s hruškami

A+   A-
Jesenska spogledljivka za vse ljubitelje skutnih tort.


Sestavine


Tortna podlaga
- 130 g ovsenih kosmičev
- 40 g mletih mandljev, 2 zreli banani

Nadev
- 500 g puste skute, pol žličke cimeta
- 250 ml sladke smetane
- poljubno sladilo po okusu
- 6 listov želatine

Hruškova plast
-5 hrušk, 3 listi želatine

Priprava


1. Za tortno podlago najprej banani olupimo in dodobra zmečkamo z vilicami. Bananin mečkanec zmešamo z ovsenimi kosmiči in mletimi mandlji, dobljeno maso pa porinemo ob dno tortnega pekača, ki je prekrito s papirjem za peko.

2. Pekač za 15 minut pospravimo v pečico, razgreto na prijetnih 200 şC.

3. Morebitnega stresa se znebimo s tem, da sladko smetano temeljito prebutamo do čvrstega.

4. Skuti primešamo cimet ter sladkor ali sladilo po okusu.

5. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo. Ožamemo jih in vržemo v kozico, kjer jih na nizki temperaturi segrevamo, dokler se povsem ne razpustijo in ni vidnih koščkov želatine.Tekočo želatino vmešamo v skuto z električnim mešalnikom, nakar se zabavi v skledi pridruži še smetana, ki jo nežno primešamo s spatulo.

6. Obroč za torte zategnemo okoli tortnega dna in ga po notranji strani obdamo z acetatno folijo. Na ovseno podlago nanesemo kremo, bodočo torto pa nato postavimo v hladilnik.

7. Za hruškov tortni pokrov najprej olupimo hruške in jih nakockamo ter zmehčamo s segrevanjem nad ognjem. S paličnim mešalnikom jih nato spasiramo v kašo, v katero vržemo namočene in ožete lističe želatine. Dobro premešamo, nato pa hruškovo zmešnjavo ohladimo do mlačnega in prelijemo čez torto.

8. Od torte se zdaj poslovimo vsaj za 6 ur, še bolje pa, če čakanje nanjo kar prespimo.

9. Ko je želja po skoraj brezgrešnem sladkanju že nevzdržna, torto vzamemo iz oboda. Tej jesenski princeski krono naredijo cele olupljene hruške, če želimo, pa lahko za piko na i torto poškropimo še z izdatno količino medu.

Koristno: Kos te jesenske spogledljivke je težek vsega 180 kalorij. Računava, da sva jo olajšala skoraj za polovico, saj bi drugače vsak kos vseboval čez 350 kalorij. Namesto želatine lahko posežete tudi po agar agarju.


Namig: Navedene sestavine ustrezajo torti s premerom 20 cm.


Recepti in fotografije Tjaša Vede in Blaž Mikuljan/Midvakuhava.si

Preberite še: Trije triki Marthe Stewart, s katerimi bo lupljenje kostanja lažje

Datum Objave: 1.11.2017 ob 08:11

Več iz te teme:

tortaMidva kuhavahruškekalorijeskutna tortajesenska

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja