Solatka iz lubenice s češnjevci in parmezanom po vrhu

Za lažje prenašanje vročine.

Sestavine (za 2 osebi)

– ¾ kg lubenice (350 g olupljene in brez pečk), narezane na 1,5 cm debele kocke, ohladimo
– 15 rumenih, črnih in/ali rdečih češnjevih paradižničkov
– velika pest različnih bazilik – solatnolistne, purple ruffles in/ali genoveške in še pol pesti mladih kapucinkinih listov
– 50 g parmezana
– 5 žlic oljčnega olja, nekaj kapljic limonovega soka, solni cvet po okusu
– prihranimo še 2–3 žlice soka, ki ga je »spustila« narezana lubenica
– poper iz mlinčka

Priprava

1. Baziliko, kapucinkine liste in paradižničke operemo in osušimo. Paradižnike prerežemo na polovico. Iz hladilnika vzamemo pripravljeno lubenico.

2. V manjši skodelici za zabelo zmešamo sok lubenice, limonov sok, sol in olje. V skledi pomešamo češnjevce, lubenico in polovico zabele.

3. Skledo obložimo z vsemi listi, dodamo lubenico s paradižnički in (na mandolino) naribamo parmezan na tanke rezine. Pokapljamo s preostalo zabelo, popopramo ter po okusu še rahlo posolimo – in gremo jest.

Namig: Največ časa vzameta čiščenje in rezanje lubenice. Zato je najbolje, če to naredimo že, ko jo prinesemo domov. Nato jo shranimo v hladilnik.

Poizkusite še: Ričet s Šmarne gore

Besedilo in fotografija: Slavka Ilich

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana