Špageti s »svežo« paradižnikovo omako

Sočen poletni obrok.

Sestavine (za 2 osebi)

– 250 g domačih paradižnikov (po možnosti različnih barv)
– 2 stroka česna
– 4–5 žlic oljčnega olja
– nekaj socvetij nezrelih semen s cvetovi bazilik,
– 150 g polnozrnatih špagetov
– sol in poper

Priprava

1. Oprane in osušene paradižnike prerežemo, razsemenimo in narežemo na pol centimetra velike kocke. Sesekljamo česen in vse zmešamo v skledi. Dodamo še bazilikina nedozorela semena, popke in cvetove, sol in poper ter olje. Premešamo in pustimo, da se okusi povežejo.

2. Po navodilu na embalaži skuhamo špagete »na zob«, odcedimo in prihranimo 2–3 žlice vode. V posodo, v kateri smo skuhali špagete (ki je še vroča, a brez ognja), vlijemo žlico olja, malo prihranjene vode, vrnemo špagete in polovico paradižnikove omake.

3. Dobro premešamo, razdelimo na krožnika, potresemo s parmezanom in dodamo še preostalo omako. Zraven ponudimo oljčno olje.

Nasvet: Običajno nam bazilike uhajajo v cvet (čeprav vsi vemo, da jih je treba ščipat, da naredijo lep grmiček …). To težavo rešimo tako, da bazilike odrežemo ter z enim potegom proti vrhu stebel nezrela semena, cvetove in popke osmukamo kar na solato ali omako. Imajo enak okus kot bazilikini listi, a so »obstojnejši« (in še lepi) v vsaki jedi.

Besedilo in naslovna fotografija: Slavka Ilich

Poskusite še: Omleta s paradižniki in cvetjem navadnega komarčka

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana