Odprta Kuhinja

Tabbouleh

A+   A-
Znana arabska jed iz zadnjega letošnjega paradižnika.


Priprava: 30 minut.

Sestavine


- 125 g bulgurja
- šopek peteršilja
- 2 bogati vejici mete
- 4 večji paradižniki
- limona
- 4 žlice oljčnega olja
- sol, poper
- bela čebula

Priprava


1. V kozico nalijemo 2,5 dl vode, jo rahlo solimo, pristavimo in v krop stresemo bulgur. Ko znova zavre, odstavimo, pokrijemo in pustimo nabrekati 10 minut. Zatem stresemo v solatno skledo in pustimo, da se povsem ohladi.

2. Liste peteršilja in mete osmukamo s stebel in sesekljamo.

3. Paradižnike očistimo in nato narežemo na kocke. Čebulo drobno sesekljamo.

4. K ohlajenemu burgurju stresemo nasekljana zelišča, dodamo paradižnik, čebulo, začinimo s soljo, poprom, sokom limone in oljčnim oljem. Dobro premešamo in postrežemo po grahovi juhi ob pečenem svinjskem nabodalcu.

Različica: Nekateri v solato dodajo tudi na kocke narezano kumaro. Lahko uporabite kuskus, vendar je bulgur boljša in slastnejša izbira.


Nasvet: Ne pozabite na meto in limono. Šele s tema dodatkoma postane solata res nekaj posebnega, sočna in osvežilna.


Namig: Če vam kaj solate ostane, jo lahko uporabite jutri kot osnovo ali dodatek za solato ob pečeni tunini.


Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poskusite še: toč s klobaso
Datum Objave: 22.9.2017 ob 08:09

Več iz te teme:

kosilosolataenostavnohitrozdravopreprostolahkoideja za kosiloidejaTabboulehkoman

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.