To je najbolj popularen recept za slastno pecivo na Pinterestu

Mmm …

Peka torte je poleg prijetnega opravila lahko tudi velika odgovornost, sploh, kadar jo pečemo za praznovanje posebne priložnosti. Bo slavljencu všeč? Ima sploh rad jagode? Kaj, če se torta ponesreči? Takšne in drugačne dileme se nam porajajo vsakič, ko primemo za spatulo. A tudi občutek, da ste malce na trnih, ima svoj čar, poleg tega pa je pri peki koristno imeti malce treme.

A včasih so recepti zares zapleteni in strah vzbujajoči, zato smo na družbenem omrežju Pinterest našli pravo nasprotje. Pravzaprav gre za trenutno najbolj popularen in kar 249-tisočkrat deljen recept za torto na tem družbenem omrežju, kjer fotografije tudi nas že nagovarjajo, da se lotimo te krasne karamelne sladice.

Recept za pregrešno dobro sladico si je zamislila blogerka Tastes Better from Scratch, poimenovala pa jo je ‘Better than Anythyng Caramel Cake’, kar lahko prevedemo kot karamelno torto, ki je boljša od vsega. Skratka, podlegli smo njenemu zapeljevanju in že iščemo steklen model za biskvit. Tudi vi ga potrebujete, če jo želite preizkusiti, priskrbite pa si tudi spodnje sestavine.

Biskvit
– 260 g sladkorja
– 230 g večnamenske moke
– 100 g kakava
– žlička in pol pecilnega praška
– žlička in pol sode bikarbone
– 2 ščepca soli
– 2 jajci
– 225 ml mleka
– 110 ml rastlinskega olja
– 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
– 225 ml vrele vode
Doma pripravljena karamela
– 170 g masla
– 300 g rjavega sladkorja
– 2 žlici vode
– 2 ščepca soli
– 1 žlica vaniljevega ekstrakta
– 100 ml kondenziranega mleka
Preliv
– 400 ml kondenziranega mleka
– 330 ml smetane za stepanje

Priprava

1. Pečico prižgemo na 180 stopinj in namastimo steklen model za peko, ki meri 20 x 30 cm.

2. V veliki posodi zmešamo sladkor, moko, kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Dodamo jajci, mleko, olje in vaniljo. Miksamo 2 minuti pri srednji hitrosti.

3. Prilijemo vročo vodo, premešamo ter gladko maso zlijemo v pripravljen pekač. Pečemo 35 minut.

4. Biskvit vzamemo iz pečice in pustimo, da se 5 minut hladi. Nato v biskvit z leseno paličico ali ročajem kuhalnice naredimo luknjice in jih prelijemo s karamelo. (Slednjo pripravimo tako, da v ponvi na srednjem ognju zmešamo maslo, sladkor, vodo in sol ter mešamo, dokler se maslo ne stopi. Zvišamo temperaturo in pustimo, da masa vre 5 minut. Odstavimo in vmešamo vaniljo ter kondenzirano mleko.)

5. Karamelo prelijemo še s polovičko kondenziranega mleka, nato torto pustimo, da se popolnoma ohladi.

6. Medtem v skledi stepemo smetano in jo po želji posladkamo. Premažemo po ohlajeni torti in okrasimo z lešniki ali sesekljanim snickersom. Postavimo v hladilnik za vsaj eno uro, nato narežemo na kose in serviramo.

Uživajte!

Poizkusite še: Dvojna čokoladna torta s praženimi lešniki

Foto: Pinterest/Tastes Better from Scratch

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je eden izmed meni najljubših delov hiše. Zame je prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje. Želim si, da bi nekoč imela veliko kuhinjo z otokom in pogledom na morje ter dolgo polno zasedeno leseno jedilno mizo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana