Tri božanske sladice s kakijem, ki jih morate poizkusiti še to jesen

Jesen in kaki gresta z roko v roki, se strinjate?

Kaki je prava vitaminska bomba. Vse o njegovih zdravilnih lastnostih si lahko preberete tukaj, danes pa smo vas želeli spomniti predvsem na dejstvo, da je oranžni sadež tudi odlična osnova za pripravo sladic. Izbrali smo tri jesenske, tako dobre, da si jih boste zaželeli vsak dan. Mmm.

Priporočamo še: Kaki: zlati sladki sadež jeseni

Kakijev sladoled s kardamomom

Pregrešno dober.

Sestavine

– 240 ml sladke smetane
– 280 ml mleka
– 6 rumenjakov
– 130 g sladkorja
– 1/2 čajne žličke mletega kardamoma
– 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
– pire treh zrelih kakijev

Priprava

1. V posodi segrejte mleko, v drugi pa smetano, kardamom in polovico sladkorja, da zmes postane vroča, a ne zavre.

2. V drugi posodi stepite jajca in preostanek sladkorja.

3. V vroče mleko počasi vmešajte jajca s sladkorjem ter vse skupaj dodajte vroči smetani. Vse skupaj ponovno segrejte, a pazite, da zmes ne zavre, saj bodo jajca tako zakrknila. Neprestano mešajte.

4. Zmes nato prelijte čez gosto cedilo in postavite v hladilnik za vsaj tri ure. Nato vanjo vmešajte vaniljev ekstrakt in kakijev pire ter zamrznite.

Kolač s kakijem in makadamijo

Odličen z avstralskimi oreščki.

Sestavine

– 270 gramov moke
– 1/4 čajne žličke sode bikarbone
– 2 čajni žlički pecilnega praška
– ščep soli
– 100 g kokosovega sladkorja
– 300 ml mandljevega mleka
– 345 g masla
– 2 jajci
– 250 g jabolčne čežane
– 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
– 2 zrela vaniljeva kakija
– ena (2dl) skodelica sesekljane makadamije
– sladkor v prahu za posip

Priprava

1. Segrejte pečico na 170 stopinj. Pekač za štruco kruha obložite s papirjem za peko.

2. V veliki skledi zmešajte moko, sodo bikarbono, pecilni prašek in sladkor.

3. V drugi skledi zmešajte mandljevo mleko, jajca, stopljeno maslo in vaniljev ekstrakt. Premešajte.

4. Suhe sestavine postopoma vmešajte v mokre, da dobite gladko zmes, nato pa vanjo stresite makadamijo. Pustite stati 20 minut.

5. V pekač vlijte maso do 1/4 pekača ter po vrhu položite kolute kakija ter posujte s kokosovim sladkorjem. Nato prelijte maso do polovice pekača in ponovite vajo do vrha pekača. Po vrhu posujte s kokosovim sladkorjem in položite v pečico.

6. Pecite 55 minut oziroma preverite pečenost z zobotrebcem. Nato kolač hladite 20 minut in postrezite. Kolač lahko po vrhu potresete s sladkorjem v prahu.

Kakijev creme brulee

Klasična sladica malo drugače.

Sestavine

– 1 l sladke smetane
– dve čajni žlički cimeta
– 1/2 čajne žličke ingverja v prahu
– 1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
– 300 g sladkorja
– 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
– 12 velikih rumenjakov
– 1 velik zrel kaki

Priprava

1. Pečico segrejte na 150 stopinj, vanjo položite velik pekač, nanj pa zložite posodice za creme brulee.

2. V kozici segrejte smetano, cimet, ingver, muškatni orešček in 100 gramov sladkorja, da prične brbotati, nato odstavite.

3. Rumenjake stepite s 100 grami sladkorja. Nato vanje nežno vmešajte zgornjo zmes. Vse skupaj vlijte v posodice, pekač naj bo na srednji višini. Nato v pekač nalijte toliko vode, da bo ta segala do polovice skodelic. Vse skupaj naj se peče približno 50 minut.

4. Posladke vzemite iz pečice ter jih prelijte z zmiksanim kakijem. Čezenj potresite sladkor ter ga karamelizirajte s plinskim gorilnikom za creeme brulee.

Priporočamo: Kakijev parfait s chia pudingom

Fotografije: Pixabay, Unsplash

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana