Tri preproste lososove jedi, s katerimi boste nahranili post in valentinovo

Obilnemu pustu sledi post. Letos pa za nameček še valentinovo. Kako združiti nezdružljivo?

V uredništvu Odprte kuhinje smo bili složni, da bomo tokrat post za en dan prestavili, nato pa smo našli umesno pot. Zadišalo nam je po lososu, ki je kot dražja riba sicer mejna postna sestavina, je pa zato lahko dovolj bogata jed, s katero se lahko razvajamo na dan zaljubljencev. Kaj priporočamo?

Topla krompirjeva solata z lososom, špinačo, koprom in kislo smetano

Za štiri. Priprava in čas kuhanja: 45 minut

Sestavine

– 800 g majhnih krompirjev
– 4 žlice belega vinskega kisa
– 4 žlice oljčnega olja
– 3 žlice limonovega soka
– čajna žlička pekoče gorčice
– 60 ml zelenjavne osnove
– 400 g lososovih filejev
– žlica masla
– 200 g špinače
– 2 žlici grobo nasekljanega kopra
– 4 žlice kisle smetane

Priprava

1. Neolupljen krompir približno 25 minut kuhamo v slani vodi, nato ga odcedimo, pustimo, da se malce ohladi, nato pa ga, odvisno od velikosti, razrežemo na polovice ali četrtine.

2. Zamešamo kis, olje, limonov sok, gorčico, zelenjavno osnovo, sol in poper ter vse skupaj polijemo po krompirju.

3. Lososove fileje popečemo na zelo vročem maslu, tako da postanejo hrustljavi. Pokapamo jih z limonovim sokom, solimo in popramo. Vzamemo jih iz ponve in narežemo na manjše kose.

4. H kuhanemu krompirju dodamo špinačo, koper in koščke lososa. Solato porazdelimo v manjše posode in ponudimo z žlico kisle smetane.

Lososova polpeta s kislo smetano

Za štiri. Čas priprave: 25 minut, čas peke: 10 minut

Sestavine

– 400 g lososovega fileja brez kože
– jajce
– velika žlica hrena iz kozarca
– približno 60 g belih krušnih drobtin
– sol, poper
– 2 do 3 žlice rastlinskega olja
– 4 žemlje
– 2 pesti mlade špinače
– koper po okusu
– 100 g kisle smetane
– 1 do 2 žlički limonovega soka
– limonine rezine za okras

Priprava

1. Operemo lososa, počakamo, da se posuši, in ga narežemo na kose. Nato ga drobno zmeljemo v aparatu za mletje mesa.

2. V ribo vmešamo jajce in hren ter toliko krušnih drobtin, da se bo dalo zmes dobro oblikovati. Solimo in popramo ter oblikujemo štiri polpete.

3. Položimo jih v ponev z vročim oljem in jih na obeh straneh pečemo 4 do 5 minut, da postanejo zlato rjave.

4. Žemlje prerežemo po dolgem (po prerezani površini jih lahko tudi popečemo v ponvi).

5. Špinačo operemo, otresemo. Operemo tudi koper, ga otresemo in potrgamo vejice. Štiri vejice prihranimo za okras, druge pa dobro sesekljamo in jih vmešamo v kislo smetano. Začinimo z limonovim sokom in soljo.

6. Prerezano polovico žemlje obložimo s špinačo, nanjo položimo polpeto in dodamo malo kisle smetane. Okrasimo s koprom, pokrijemo z drugo polovico žemlje in postrežemo z rezinami limone, s katerimi bodo gostje lahko začinili svojo jed.

Pica s prekajenim lososom, kaprami, kislo smetano in koprom

Za štiri. Čas priprave: 1 ura 40 minut

Sestavine

Testo
– 300 g moke
– 150 ml mlačne vode
– 10 g svežega kvasa
– majhna žlička soli
– velika žlica olja

Nadev
– 250 g kisle smetane
– 3 velike žlice nasekljanega kopra
– 2 rdeči čebuli, 4 velike žlice kaper v kisu
– 400 g dimljenega lososa
– olje za pekač, mlet poper

Priprava

1. Z moko, kvasom, vodo, soljo in oljem zamesimo kvašeno testo, ki mora biti mehko, vendar se ne sme prijemati rok. Po potrebi dodamo malo moke ali vode. Testo dobro pokrijemo in ga pustimo eno uro na toplem.

2. Pečico segrejemo na 250 stopinj.

3. Olupimo čebulo in jo sesekljamo na drobne kocke. Lososa narežemo na tanke trakove. Kapre operemo v hladni vodi in jih dobro odcedimo.

4. Dva okrogla pekača namažemo z oljem. Testo spet dobro pregnetemo in ga razdelimo na dva dela. Oba dela razvaljamo in oblikujemo tako, da bosta okrogla, nato vsakega položimo v svoj pekač.

5. Pečemo v vroči pečici 10 minut, da testo postane zlato rjavo. Pečeno takoj premažemo s kislo smetano, ga potresemo s čebulo in obložimo s trakovi lososa. Po vrhu potresemo s kaprami, okrasimo s koprom in takoj postrežemo. Tik pred tem pico še močno popramo.

Namig: Ponudite pico skupaj s kozarcem belega vina.

Preberite še: Kako živeti zdravo s prekrški?

Recepti: Guliver/Stockfood

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana