Veganska lazanja

Namesto bešamela naredimo belo omako iz indijskih oreščkov.

Sestavine

Testenine
– 150 g ostre moke (najboljša je durum)
– 150 g gladke bele moke
– pol žličke soli
– žlica olja

Nadev
– 200 do 250 g tofuja
– 500 g blitve
– par strokov česna
– 2 žlici kvasovih kosmičev
– oljčno olje
– sol in poper

Omaka
– 150 g indijskih oreščkov
– 120 ml vode
– sol
– 2 žlici koruznega škroba

Priprava

1. Indijske oreščke za dve uri namočimo.

2. Sestavine za testo zmešamo v skledi in prilijemo toliko vode, da umesimo trdo gnetljivo kepo. Lažje bomo razvaljali, če vsaj pol ure počiva. Manjše količine testa sploščimo med dlanmi in jih razvaljamo v strojčku za testenine. Vsak trak večkrat potisnemo čez valjčke, da se stanjša.

3. Sveže testenine kuhamo v slani vodi le minuto ali dve, nato jih pobiramo na cedilo in še vroče do konca osušimo na večkrat prepognjeni krpi.

4. Blitvo kratko pokuhamo, zblendamo s česnom. Tofu nadrobimo s prsti, vmešamo preostale sestavine in blitvo s česnom.

5. Za belo omako vse sestavine zmiksamo v blenderju; indijske oreščke prej odcedimo.

6. Vključimo pečico (200 stopinj). V namaščen pekač zlagamo najprej plast testa, blitvo s tofujem in nadaljujemo, dokler vsega ne zmanjka, na vrhu naj bo testo. Prelijemo z belo omako in pečemo v prej ogreti pečici približno pol ure, da se rob lazanje obarva. Pred serviranjem naj se nekoliko ohladi.

Poizkusite še: Pisana ponev

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana