Odprta Kuhinja

Zdrava enolončnica

Odpri galerijo
A+   A-
Mladega zelja ne jemo le v solati, okusno in hitro pripravljeno je tudi v gosti zelenjavni juhi.



Sveže zelje je najbolj preprosto ribati, za kar seveda potrebujemo dober ribežen. Nekateri prisegajo, da je boljše, če ga režemo, vendar za to potrebujemo precej natančno roko in oster nož. Za nekatere jedi pa ga lahko narežemo tudi na večje kose. Iz svežega zelja lahko pripravimo tudi zdravilen sok, v tem primeru ga zdrobimo, nasekljamo v rezalniku oziroma iztisnemo v sokovniku.

Sveže zelje pripravimo v solati, v lahki zelenjavni juhi ali ga na hitro podušimo na čebuli in paradižniku. V slovenski kuhinji se veliko uporablja, kar je prav, saj je izjemno koristna zelenjava, bogata s hranili, vitamini in minerali. Če ga kuhamo v vodi, lahko povzroči napenjanje, bolje ga je skuhati na pari. A. K.

Sestavine


- 1 manjša glava mladega zelja
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 2 paradižnika
- 1 manjša rumena paprika
- 1 manjša zelena paprika
- 2–3 stroki česna
- šopek peteršilja
- sol, poper, olje
- 3 krompirji

Priprava


1. Zeljno glavo očistimo in narežemo na večje kose. Čebulo in česen očistimo in nasekljamo, korenje narežemo na kolobarje. Papriko in paradižnik narežemo na kocke.

2. V loncu na olju svetlo prepražimo čebulo. Dodamo korenje in zelje ter dušimo nekaj minut. Solimo in popramo, po potrebi malo zalijemo z vodo. Še malo dušimo, potem dodamo paradižnik, papriko in česen ter krompir. Zalijemo, da je jed komaj pokrita. Kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča. Potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Preberite še: V pomlad z mladim in okusnim zeljem

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 26.4.2018 ob 00:04

Več iz te teme:

enolončnicajuhaželje

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja