Odprta Kuhinja

Zeljna juha z rdečo lečo, korenjem in kurkumo

A+   A-
Brezmesno in hranljivo. Lepo pogreje.



Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 30 minut.

Sestavine


- 2 korenčka, manjša čebula
- manjša glava zelja
- žlica masla, 2 pesti rdeče leče
- majaron, timijan, lovor
- po žlička kurkume in karija
- sol, poper
- 1,5 l piščančje jušne osnove

Priprava


1. Korenje, zelje, čebulo narežemo in stresemo v lonec. Dodamo žlico masla, kari, kurkumo, lovor in timijan, pristavimo in hitro popražimo.

2. Zdaj dodamo še rdečo lečo, prilijemo jušno osnovo, zavremo in nato nad šibkim ognjem kuhamo 20–25 minut.

3. Odstranimo lovor, polovico juhe pretlačimo s paličnim mešalnikom in vrnemo v lonec.

4. Začinimo z majaronom, solimo, popramo, kanemo malo oljčnega olja in postrežemo.

5. Po juhi ponudimo popečene rezine sira za žar in solato iz blanširanega brokolija s česnom.
Basvet: Rdeča leča se med kuhanjem razpusti in lepo poveže sestavine v gosto »kremno« juho. Odlična, pravzaprav še bolj hranljiva izbira namesto krompirja.

Namig: Juha je v zimskem času hvalevredna jed: ogreje nas, že napol nasiti in z njo pojemo veliko hranil iz zelenjave. Ne preskočite je.

Naredimo vnaprej: Odlična juha, ki jo skuhamo vnaprej brez zadržkov.

Ali ste vedeli: Surov česen v prehrani zmanjša tveganje za pojav ateroskleroze, kar so vedeli že v starih časih. Stara ljudska zdravila proti strjevanju krvi v žilah so vse čebulnice (česen, čebula, por, drobnjak) in številne začimbe (ingver, kumina, kurkuma in klinčki, majaron, timijan, meta), vse pa pomagajo k boljšemu zdravju srca in ožilja ter vplivajo na količino holesterola v krvi.

Fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Rižota s porom in treviškim radičem

Datum Objave: 16.12.2017 ob 07:12

Več iz te teme:

kosilokurkumaenolončnicajuhakoman

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.