Zimska solata s pečeno vijoličasto cvetačo

… in polivko iz sončnih agrumov! Ta solata kar kliče po oddihu na Siciliji, saj sva tako cvetačo kot agrume dobila naravnost od najinega sicilijanskega dobavitelja. Ja, splača se poznati prave ljudi!

Sestavine

– glava vijoličaste cvetače
– četrt glave bele cvetače
– četrt glave brokolija
– 2 žlici rdečega fižola (iz pločevinke)
– žlica mandljevih lističev
– oljčno olje
– sol, poper

Preliv
– sok pol pomaranče
– sok ene limone
– lupinica pol pomaranče
– 2 žlici oljčnega olja
– sol, poper

Priprava

1. Pečico segrejemo na 160 stopinj.

2. Cvetačo in brokoli razrežemo na cvetke, jih postavimo na pekač, pokapamo z oljčnim oljem in začinimo s soljo in poprom. Pečemo v pečici 15 minut, nato zelenjavo premešamo in pečemo še 5–10 minut, da se zmehča in zlato porjavi. Pečeno vzamemo iz pečice.

3. Pripravimo preliv: sestavine damo v lonček, pokrijemo s pokrovčkom in dobro pretresemo, da nastane emulzija. Preliv prelijemo čez pečeno zelenjavo in ga še narahlo vmasiramo – kjer se bo dotaknil vijoličaste cvetače, se bo zasvetila v živahnem odtenku.

4. Mandljeve lističe v ponvi na suho popražimo in potresemo po solati. Dodamo še fižol, vse skupaj dobro premešamo in postrežemo.

Preberite še: Šest koristnih nasvetov za kuhanje riža

Recept in fotografija: Vibrant plate

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana