Koktajli: Vse se začne z limonado

Limetka Vesna Doknić nas uvaja v svet koktajlov. Prejšnjič nam je predstavila temelje, tokrat pa nadaljuje spoznavanje osnovnih okusov.

Pri vsakem novem hobiju se človek vpraša, kje začeti, in s koktajli ni nič drugače. Meni je najbolj pomagal nasvet strokovnjakinje za koktajle Sarah Mitchell iz Londona, ki svetuje, da je najlažje vaditi s pripravo limonade. To pa že znam!

Priprava koktajlov je namreč iskanje ravnotežja med štirimi okusi: »močen« okus se tu nanaša na glavno alkoholno sestavino pijače, kot so vodka, rum ali džin. »Šibek« okus pomeni bolj lahke alkoholne pijače, kot so likerji in alkoholizirana vina. »Kisel« okus po navadi zapolnijo agrumi, kot sta limona ali limeta, medtem ko »sladek« okus pomeni sladkor in sirupe.

Priprava limonade nam omogoča, da eksperimentiramo z različnimi razmerji osnovnih okusov, hkrati pa pripravljamo osnovo za celoten spekter koktajlov in jo prilagajamo lastnemu okusu. Osebno sem ljubiteljica bolj kislih tonov, ki skupaj z močno alkoholno pijačo sestavljajo osnovo večine koktajlov, tem pa nato (občasno) dodajam sladke sestavine.

Foto: Vesna Doknić

Za limonado potrebujemo le sveže stisnjen limonin sok, ostalo je stvar navdiha in osebnega okusa. Na primer, lahko jo sladkamo z medom ali sladkornim sirupom, dodamo mineralno ali navadno vodo, posežemo po limeti ali drugemu sadju, rezultat pa bo spet drugačen! Limeta je še posebno zanimiva, saj je osnova za številne popularne koktajle, kot sta mojito in caipirinha, pijači, katerih osnovne sestavine so limeta, sladkor in alkohol.

Tako sem se najprej lotila priprave limonade. Ker je letošnje poletje izjemno vroče, mi je bolj ustrezala osvežilna pijača, zato sem eksperimentirala z različnim sadjem, ki je dodalo ne le okus, ampak tudi malo sladkosti. Maline so vedno dobra izbira za okus, a so nekoliko prekisle za limonado brez dodanega sladkorja. Tako sem se tokrat odločila za malce eksotike in prijetne sladkosti ter izbrala mango – in rezultat je bil sijajen. Sadež preprosto vržete v blender in dobite pire, ki ga potem dodate v pijačo. Limonado sladkajte po lastnem okusu, dodate lahko vejico mete ali domač metin sirup, in rezultat bo spet nekoliko drugačen. Ko smo z limonado zadovoljni, ji dodamo beli rum ali džin in voilà – prvi koktajl je pripravljen!

Naslovna fotografija: Thinkstock/rez-art

Preberite še: Sam svoj mojster: koktajli

Vesna Doknić
Vesna Doknić

Zaprisežen foodie in velika ljubiteljica mednarodne kuhinje. Ko bom velika, bom imela kuhinjo na prostem, ki bo kos prav vsakemu mojemu izzivu, nekje na mediteranski obali.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana