Nedeljska sladica: Jagodna pita z grškim jogurtom

Grški jogurt se odlično kombinira s svežim sadjem.

Sestavine

Sladko krhko testo
– 500 g moke, 120 g mletega sladkorja, 320 g masla
– ščep soli, 1 jajce, 2 rumenjaka
Nadev
– 600 g grškega jogurta, 2 žlici mletega sladkorja
– 1 strok vanilje oziroma vaniljev ekstrakt, sezonsko sadje

Priprava

1. Najpreprosteje bo, če imamo doma multipraktik ali mešalnik s ploščatim nastavkom za testo. Sicer pa na roke. Maslo narežemo na manjše koščke, nato dodamo in zmešamo moko, sladkor, maslo in sol, potem dodamo jajca in na koncu z rokami na hitro zgnetemo v testo.

2. Iz navedenih sestavin dobimo testa za tri pekače (premera 26‒31 cm). Razdelimo ga na tri dele in kar takoj pripravimo valjar. Delovno površino in testo po vrhu pomokamo in potrpežljivo valjamo. Lepo razvaljanega po potrebi še malo pomokamo, previdno ovijemo okoli valjarja in preložimo v pekač. Testo na več mestih prebodemo z vilicami.

3. Skupaj s pekačem naj počiva v hladilniku najmanj pol ure.

4. Pečemo približno 12 minut pri 170 stopinjah Celzija.

5. Grški jogurt zmešamo s sladkorjem in vaniljo ter ga nadevamo na predpečeno testo za pite. Po vrhu obložimo s svežim sezonskim sadjem, tokrat smo izbrali jagode in jih okrasili z rmanom. Pita naj malo počiva v hladilniku.

Namig: Preostala kupčka testa nas bosta lepo zavita v prozorno folijo počakala v hladilniku dva dneva, lahko pa ju razvaljamo in v pekaču zamrznemo za največ tri mesece. Ko se nam zahoče sladko, kar zamrznjeno testo obložimo s peki papirjem in fižolom in spečemo.

Recept: Darja Končarevič, Bazilika
Besedilo: Žana Kapetanović
Naslovna fotografija: Mateja Jordovič Potočnik

Preverite, katera lahkotna Darjina sladica je največji hit na našem portalu!

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana