Piščančja obara s puhastimi cmoki

Neverjetno, a resnično: največ ogledov na blogu Vibrant plate!

Sestavine

– velika čebula, 3 stroke česna
– srednje velik korenček, 1 paradižnik
– pol rdeče paprike
– 2 srednje velika krompirja
– 4 kosi piščančjega stegna brez kosti
– 2 lovorjeva lista, 2 žlici svežega peteršilja, žlica oljčnega olja
– sol in poper po okusu
– 1,5 l zelenjavne jušne osnove (lahko sveže ali iz kocke)
Cmoki
– 120 g moke, 50 ml vode, 60 g masla
– ščepec soli, žlička pecilnega praška

Priprava

1. Olupimo in sesekljamo čebulo in česen. Zelenjavo narežemo na koščke.

2. Piščančja stegna na hitro operemo in posušimo s papirnato brisačko, narežemo na koščke in začinimo s soljo in poprom.

3. Na štedilniku segrejemo večjo ognjevarno posodo in dodamo žlico oljčnega olja, nato koščke piščanca in ga pečemo na srednje močnem ognju do zlato rjave barve. Občasno premešamo, da se meso ne prime na dno. Pečeno vzamemo iz posode in damo na stran.

4. Zdaj v isto ponev po potrebi prilijemo še malo oljčnega olja, nanj stresemo sesekljano čebulo in jo popražimo, da postekleni. Dodamo še česen, korenček, paradižnik, papriko, krompir in lovorjeva lista. Vse skupaj med mešanjem pražimo nekaj minut, da se zelenjava že malo zmehča, nato vrnemo v lonec piščanca in dolijemo jušno osnovo. Začinimo po okusu, dodamo sesek­ljan peteršilj in pustimo, da zavre, nato ogenj zmanjšamo in kuhljamo še približno 20 minut. (Juha bo zdaj še precej redka, vendar naj nas to ne moti, saj bodo cmoki popili veliko tekočine.)

5. Pečico segrejemo na 190 stopinj.

6. Pripravimo cmoke: v skledo natresemo moko, dodamo sol in pecilni prašek. Premešamo in na vrh naribamo maslo. Vse skupaj z roko dobro premešamo in pregnetemo, da dobimo testo, ki spominja na večje drobtine. Prilijemo 50 ml hladne vode in pregnetemo v kepo. Kepo razdelimo in oblikujemo 6 do 8 kroglic.

7. Kroglice testa previdno položimo v piščančjo obaro, lonec pokrijemo in ga postavimo v ogreto pečico. Pečemo približno 30 minut. Juhe bo zdaj nekaj manj, cmoki pa bodo puhasto narasli.

8. Obaro postrežemo še vročo in po želji posujemo s sesekljanim peteršiljem.

Recept in fotografija: Kristina Jug, Mitja Bezenšek/Vibrantplate.com

Poizkusite še: Mehke brezmlečne palačinke z ovsom in mandlji

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana