Bravo našim bralcem: Pet zmagovalnih receptov z ajdo

Potrdilo se je: ajda nam je očitno nekako vraščena in toliko dobrih predlogov, kot smo jih v naši akciji OK recept dobili septembra, že dolgo ne. To je sestavina, ki je »živela« skupaj s človekom tako dolgo, da smo jo spoznali do obisti. Ni res, da je receptov za ajdo malo in da znamo delati samo s kašo.

1. Jadranski lignji z ajdovo kašo

Brezhibna zmaga za Daniela Vincka.

Sestavine

– 500 g jadranskih lignjev
– 70 g ajdove kaše
– po 100 g slanine in dimljenega sira
– pest črnih oljk
– žlica kaper
– sol
– poper
– 3 stroki česna
– oljčno olje
– šopek peteršilja
– sok pol limone

1. Lignje očistimo, operemo in osušimo.

2. Na ogenj pristavimo lonec z vodo in malo posolimo. Ko voda zavre, vanjo stresemo ajdovo kašo in kuhamo 8 do 10 minut, kašo pokusimo, če je mehka, jo odcedimo, drugače še kuhamo kakšno minuto.

3. Na majhne kocke narežemo slanino in črne oljke, ki jih moramo najprej izkoščičiti.

4. V ponvi hrustljavo zapečemo slanino, dodamo strok česna, da zadiši, in oljke.

5. Nasekljamo kapre in vse sestavine skupaj stresemo v posodo, dodamo nariban dimljeni sir, nasekljan peteršilj, posolimo, popopramo po okusu in dobro premešamo.

6. Z zmesjo, ki smo jo tako pripravili, napolnimo lignje in jih z zobotrebcev zapremo, da nadev ne uhaja ven.

7. Lignje popečemo v dobro segreti ponvi, in sicer na vsaki strani 3–4 minute.

Namig: Preden postrežemo, lignje še narahlo posolimo s solnim cvetom in začinimo s peteršiljem, česnom in limoninim sokom, zmešanim v oljčnem olju. Zraven lahko ponudimo še kakšno prilogo. Kaj pravite na popečene bučke in okusno zeleno solato s paradižnikom? Bilo je slastno.

2. Ajdovo-bananove palačinke s čokoladno maskarponejevo kremo

5. mesto za Luko Pečečnika. Za približno 10 majhnih palačink

Sestavine

– majhna zrela banana
– jajce
– ščep soli
– 2 čajni žlički sladkorja
– 2,5 dl mleka
– 100 g ajdove moke
– 4 čajne žličke bele moke
– pol čajne žličke sode bikarbone
– maščoba
čokoladna maskarponejeva krema
– 165 g sira maskarpone
– 100 g čokoladnega namaza
– sladkor v prahu (za posip)

1. V posodi z vilicami pretlačimo banano, dodamo jajce, ščep soli, sladkor in mleko ter z metlico dobro premešamo. Dodamo ajdovo moko, belo moko in sodo bikarbono. Vse sestavine zmešamo v gladko testo in pustimo počivati 30 minut.

2. Palačinke pečemo v ponvi premera 20 cm, namaščeni z oljem.

3. Nadev: v posodici zmešamo maskarpone in čokoladni namaz. Na vsako palačinko namažemo poljubno količino namaza, jo prepognemo čez polovico, posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

3. Ajdova bajadera

Odlično 2. mesto za Katjo Krivec.

Sestavine

ajdova plast
– 300 g kuhane in odcejene ajdove kaše
– 130 g narezanih datljev
– 40 g masla
– 85 g medu
– 60 g mletih orehov
– 30 g sladkega kakava
– 20 g grenkega kakava
mandljeva plast
– 110 g mletih mandljev
– 20 g kokosove moke
– 30 g kokosovega masla
– 70 g medu
čokoladni preliv
– 80 g čokolade za kuhanje
– 40 g kokosovega masla

1. Ajdova plast: kuhano in odcejeno ajdovo kašo skupaj z narezanimi dateljni dobro zmeljemo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom.

2. V kozici stopimo maslo in med ter ju vlijemo k ajdi, dodamo še mlete orehe, sladki in grenki kakav in dobro premešamo.

3. Dobljeno ajdovo zmes nadevamo v pekač (mere 25 x 15 cm), obložen s peki papirjem, in dobro potlačimo, da jo poravnamo. Postavimo v hladilnik in se lotimo naslednje plasti.

4. V kozici stopimo kokosovo maslo in med. V skledo damo mlete mandlje in kokosovo moko, prelijemo s stopljenim kokosovim maslom in medom ter dobro premešamo.

5. Pekač z ajdovo plastjo vzamemo iz hladilnika in na vrh dodamo mand­ljevo plast ter nežno potlačimo, da jo poravnamo.

6. Zdaj pripravimo čokoladni preliv: v vodni kopeli segrejemo in stopimo čokolado in kokosovo maslo. Čokoladni preliv polijemo po mandljevi plasti in vse skupaj čez noč postavimo v hladilnik.

7. Naslednji dan sladico skupaj s peki papirjem vzamemo iz pekača in razrežemo na koščke, velike približno 2 x 4 cm, da bodo podobni čokoladicam bajadera, in ponudimo.

4. Kruh z rožičevo in ajdovo moko

3. mesto in čestitke za Jožico Grivec

Sestavine

– 50 dag ajdove moke
– 150 dag bele ali črne moke
– 20 dag rožičeve moke
– 10 dag sladkorja
– 5 dag kvasa
– 5 dl vrelega mleka
– sol
– dodatno: mlačno mleko, rozine

1. Ajdovo moko poparimo z vrelim mlekom in zmešamo s kuhalnico. Pripravimo kvasec: kvas nadrobimo v nekaj mlačnega mleka s sladkorjem.

2. Ko se ajda malo ohladi, dodamo kvasec in druge sestavine ter še toliko mlačnega mleka, da dobimo čvrsto testo, ki naj eno uro vzhaja na toplem.

3. Testo spet pregnetemo in oblikujemo dve štruci. Položimo ju v pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač, vzhajamo še pol ure in spečemo.

5. Ajda z gorgonzolo

4. mesto za Darka Rusa (mi temu rečemo kar navadna zlejvanka).

Sestavine

– 5 dl mleka
– ajdova moka
– 50 g ocvirkov
– 50 g gorgonzole
– 3 jajca
– sol, maslo

1. Mleko in jajca razžvrkljamo in dodamo toliko moke, da je testo malo gostejše kot za palačinke. Posolimo.

2. Pekač namažemo z maslom in vanj nalijemo ajdovo testo. Po vrhu posujemo z ocvirki in koščki gorgonzole.

3. Pečico segrejemo na 200 stopinj in pečemo, dokler se površina ne obarva rjavo.

4. Narežemo na večje kvadrate in ponudimo s kislo smetano.

Namig: Zraven pa brez sence dvoma najbolj paše vrček piva.

Fotografije: Tomi Lombar

Preberite še, kakšne recepte pa so si naši bralci izmislili z grozdjem.

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana