Gosta juha iz jesenskih pridelkov

Bogastvo jesenskih okusov.

Sestavine za 4

– 500 g svežega luščenega fižola (lahko tudi iz zamrzovalnika)
– krhelj muškatne buče (približno 350 g)
– 2 korenčka (rumen in oranžen), 6–8 listov ohrovta
– 2 dl (ali malo več) paradižnikovega pireja (pasate)
– bela čebula
– po vejica svežega kraškega šetraja in rožmarina
– približno liter jušne osnove (zelenjavne ali piščančje)
– oljčno olje, sol in poper
– 6 žlic genovskega pesta, ki smo mu primešali 3–4 žlice pinjol
– 2–3 žlice drobno sesekljanega peteršilja

Priprava

1. Najprej skuhamo svež fižol z vejico kraškega šetraja.

2. Medtem najprej na suhi ponvi popražimo pinjole, da malo porjavijo, jih odstavimo in pustimo, da se ohladijo. Očistimo in na kocke narežemo korenje in bučo ter na trakove in nato na krpice ohrovtove liste. Sesekljamo čebulo. Zavremo jušno osnovo.

3. V višji posodi segrejemo olje in posteklenimo čebulo, dodamo korenje in narezan rožmarin ter pražimo 10 minut. Dodamo še bučo, premešamo ter zalijemo s pasato in nato še z jušno osnovo. Kuhljamo 15–20 minut.

4. Odcedimo fižol in ga z ohrovtom dodamo v lonec k zelenjavi. Kuhamo še 10 minut, da se okusi povežejo, pokusimo (morda dosolimo, če jušna osnova ni slana) in popopramo.

5. Pinjole zamešamo v pesto in prilijemo še malo olja. Gosto juho naložimo v skodelice, potresemo z drobno narezanim peteršiljem, polijemo z žlico pesta – in zaželimo dober tek!

Opomba: Juho lahko naredimo tudi z vodo. In seveda, tudi kupljena pasata bo dobra, če pač nimamo svoje. Juha pa mora biti kar gosta – tako, da žlica stoji v njej, kakor smo rekli včasih!
Priporočamo: Čokoladna torta z rdečim vinom

Fotografija in recept: Slavka Ilich

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana