Slani žepki presenečenja in sladko-kisla pomaka

Sladko-kislo in presenetljivo, kot je včasih življenje.

Sestavine

Testo
– 250 g bele moke
– 50 ml stopljene in ohlajene kokosove maščobe
– 50 ml oljčnega olja
– 1/2 žličke soli
– 2 žlički jabolčnega kisa
– 5 žlic hladne vode

Nadev
– 100 g zelene leče
– 4 šalotke
– 2 žlici oljčnega olja
– 200 g šampinjonov
– strok česna
– sveže mlet poper
– pol žličke suhega šetraja

Pomaka
– košček svežega ingverja
– strok česna
– pol suhega čilija (ali četrt žličke čilijevih kosmičev)
– 120 ml vode
– 60 ml jabolčnega kisa
– sol, 2 žlici sladkorja, žlička škroba
– za barvo lahko dodamo žličko paradižnikove mezge

Priprava

1. V malo vode brez soli kuhamo zeleno lečo približno pol ure. Odcedimo.

2. Moko solimo, premešamo, nato damo najprej kokosovo maščobo in oljčno olje ter pregnetemo s prsti, da nastanejo grobe drobtine.

3. Nadaljujemo z vodo in kisom in res na hitro ugnetemo testo. Če je treba, po žličkah dodajamo mrzlo vodo. Takoj razvaljamo med dvema listoma peki papirja. Zgornji list odmaknemo in testo narežemo na devet pravokotnikov.

4. Za nadev na olju prepražimo nasekljane šalotke, dodamo narezane gobe, spražimo, dodamo česen in šetraj. Solimo, popramo, primešamo kuhano lečo.

5. Žlico nadeva damo na pravokotnik, zapognemo, z vilicami zapremo robove. Zlagamo na peki papir, žepke zarežemo z nožem, da naredimo prostor sopari, in jih 15 minut pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj.

6. Ponudimo s sladko-kislo pomako.

7. Pomaka: hiter in preprost recept za zanimivo, precej pikant­no pomako, ki se ujame z različnimi ocvrtimi prigrizki. Vse sestavine razen škroba damo v kozico in pri zmerni temperaturi kuhamo pet minut. Škrob razmešamo z malo vode, zlijemo k pomaki, pokuhamo in ohladimo. Ponudimo v mini lončkih.

Priporočamo: Najbolj iskane diete leta 2018. Poznate vse?

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana