Tri odlične ideje za testeninske solate in napake, ki ji pri njihovi pripravi ne smete zagrešiti

Zvezde piknika so lahko tudi domiselne in okusne solate.

Kdo bi si mislil, da lahko na pikniku mesu ukrade pozornost solata? To se verjetno ne zgodi prav pogosto, a če se še posebej potrudite s prilogami, bodo te gotovo navdušile vse goste. Ker je poletje, si seveda želimo lahkih, a vseeno krepkih in okusnih grižljajev, ki bodo popestrili mesni krožnik.

Danes se osredotočamo na testeninske solate, zato vam poleg spodnjih receptov za božanske sestavljene sklede najprej svetujemo, katerim napakam se morate pri njihovi pripravi za vsako ceno izogniti.

Pa veselo piknikiranje, seveda!

Testenine skuhate premalo ali preveč

Zlato pravilo al dente v primeru solate raje podaljšajte za dobro minuto, saj testenine, ki so hladne in brez vroče omake, na hladnem postanejo nekoliko trše. Nikakor pa jih v vodi ne pustite predolgo, saj bo tako vaša solata brez strukture.

Izbrali ste napačno obliko testenin

Kot smo že ugotovili tukaj, je izbira testenin pomembna za dober oprijem omake. Najboljša izbira za pripravo testeninskih solat so posušene testenine, ne sveže. Veliko bolje kot druge se bodo namreč odrezale v hladni jedi. Izberite kratke oblike, s čim več vdolbinicami in zavojčki, kot jih imajo na primer svedri, metuljčki ali peresniki.

Testenin niste dobro začinili

Ker so glavni akter te jedi testenine, poskrbite, da so dobro začinjene. Vodo, v kateri jih boste kuhali, solite za odtenek bolj, kot sicer, z ostalimi sestavinami pa testenine zmešajte takoj, ko bodo te kuhane.

Počakali ste, da se testenine ohladijo

Kot smo zapisali zgoraj, testenine obogatite s prelivom še vroče. Priporočamo, da čez njih prelijete približno dve tretjini polivke, preostanek pa dodate pred serviranjem.

Testenine ste pripravili prehitro

Verjamemo, da želite hrano za piknik pripraviti v naprej, a pri testeninskih solatah ne gre prehitevati. Če jo boste pripravili prehitro, bo do takrat, ko jo boste želeli postreči, izgubila pravo teksturo. Najbolje je, da jo pripravite dan ali pol dneva pred serviranjem, seveda pa naj počaka v hladilniku.

Naj vam postrežemo še z nekaj idejami za sveže poletne kombinacije.

Tunina solata, kot jo pripravi Nigella

Sestavine

– 200 g kratkih testenin
– 1 konzerva tunine
– tretjina kumare
– pol pločevinke sesekljanega paradižnika
– sol
– poper
– 4 jedilne žlice oljčnega olja
– 6 žlic majoneze
– pol limone
– svež peteršilj

Priprava

1. Testenine skuhajte in odcedite.

2. Zmešajte olje, majonezo, sol in poper.

3. Po testeninah iztisnite limonov sok.

4. Dodajte tuno, sesekljano kumaro, paradižnik in peteršilj.

5. Dobro premešajte in potresite s peteršiljem.

Hladne testenine z domačim pestom

Sestavine

– 200 g kratkih testenin
– šop peteršilja in bazilike
– pest pinjol ali drugih oreškov
– 3 žlice kaper
– 75 g sardonov v olju
– 2 stroka česna
– oljčno olje

Priprava

1. Vse sestavine razen testenin stremo v možnarju ali zmeljemo v električnem mešalniku.

2. Skuhane testenine zmešamo s pestom in jih po želji posujemo z drobno nasekljanim čilijem ali drugo zelenjavo. Tako pripravljena hladna testeninska solata je pravo navdušenje samopostrežnih omizij spomladanskih piknikov.

Solatna priloga s svežimi paradižniki po Jamiejevo

Sestavine

– 300 g testenin (školjkic)
– 3 stroki česna
– 250 g rumenih češnjevih paradižnikov
– 250 g rdečih češnjevih paradižnikov
– 1 pest črnih oliv
– 1 pest sesekljanega drobnjaka
– 1 pest bazilike
– četrtina kumare
– 4 žlice vinskega kisa
– 7 žlic oljčnega olja
– sol, poper

Priprava

1. Testenine skuhajte v vodi, kamor ste dodali neolupljene stroke česna.

2. Kuhane testenine sperite pod vodo.

3. Kuhan česen prihranite, saj ga boste kasneje porabili za polivko.

4. Sesekljajte paradižnike, olive, baziliko in kumare ter jih skupaj z drobnjakom dodajte v skledo k testeninam.

5. Olupite in zdrobite česen. Dodajte olje, poper in sol.

6. Prelijte čez testenine in vse skupaj premešajte.

 

Poizkusite tudi:

Testeninska solata v kozarcu z avokadovim prelivom

Testeninska solata s piščancem, grozdjem in jogurtom

Fotografije: Thinkstock

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je eden izmed meni najljubših delov hiše. Zame je prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje. Želim si, da bi nekoč imela veliko kuhinjo z otokom in pogledom na morje ter dolgo polno zasedeno leseno jedilno mizo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana