Odprta Kuhinja

Jajca zadovoljne kokoške

Odpri galerijo
A+   A-
Jajčka z nič prevoženimi kilometri, samo nekaj korakov od kokljinega gnezda. Taka, kot se jih marsikdo spomni iz otroštva.



Na vprašanje, kaj je bilo prej – jajce ali kura, ne vem odgovora, vem pa, da so sveža jajčka nepogrešljiva v kuhinji. Pa naj me koklja brcne, če ni res! Ko sem nekaj avgustov­skih dni zapovrstjo brala in poslušala o z insekticidi oplemenitenih jajčkih iz Belgije, me je kar zmrazilo. Skoraj nedoumljivo mi je (bilo) predvsem to, da so ta jajca prepotovala pot celo do daljnega Hongkonga, ki ga od Belgije loči skoraj 10.000 kilometrov zračne črte. Res nimajo kakih zdravih azijskih kokoši malo bližje? Hongkong pa ja nese zlata jajca.

Naj nadaljujem zgodbo nesrečnih belgijskih jajčk. Dobro me je nasmejal komentar na radiu, da bi mogoče fina jajčna krema iz najbolj svežih belgijskih jajc v blejskih kremnih rezinah lahko pomagala odgnati preobilico turistov na Bledu to sezono. Ha, ha, tej izjavi bi se še kokoši smejale. Pa da ne bom kot kaka kura po gnoju brskala – dejstvo je, da bi morala biti jajčka v naših kuhinjah kakovostna, domača in s preverjenim lokalnim poreklom. Celo Američani zadnje čase prisegajo na »urbane« kokošnjake sredi svojih betonskih džungel. Ja, kokodaka lahko vsak, ne more pa vsak znesti jajca.

Danes so vse štiri jedi z jajci. Ker vem, da so jajčka sveža, si upam pripraviti semifreddo, bogato in rahlo italijansko zmrznjeno poslastico z njimi in karameliziranimi hruškami. Jajčka na oko so klasika za zajtrk, poskusite jih lahko pripraviti s svežim paradižnikom, bučkami in gorčico. Res dobra kombinacija iz litoželezne ponve! V ponvi sem pripravila tudi fino obrnjeno krompirjevo pito z obilico pora in svežo blitvo. Ko se iz doma narejenih svežih raviolov pocedi topel rumenjak, pa si rečem: »Naj živi naš mali slovenski kmet, ki pridela še kaj svežega za soseda!« Prmejkokoš, če ne bi kracala kot kaka kura, bi to lepo napisala na kak zid!

Besedilo in kuharija: Saša Drobnič Škrjanec
Fotografije: jagababa.si

Poskusite Sašine recepte:
Ocvrta jajčka s paradižnikom
Krompirjeva pita
Domači ravioli s čičerko in rumenjakom
Semifreddo s hruško
Datum Objave: 30.8.2017 ob 07:08

Več iz te teme:

zajtrkjajcajajčkajagababa

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja