Kako vložimo paradižnik

Recept za tri manjše kozarce za vlaganje.

Sestavine

– 700–750 g manjših paradižnikov (datterino, rumene slive, mini san marzzano)
– 3 vejice svežega origana, 3 stroki česna
– bio limona (nastrgana lupina in 2 žlički soka)
– 4 žlice oljčnega olja, žlica balzamičnega kisa
– sol in poper
– za shranjevanje v kozarce še približno pol litra oljčnega olja

Priprava

1. Na papir za peko v pekaču razporedimo prerezane paradiž­ničke ter jih rahlo posolimo in popopramo. Pečico z ventilacijo segrejemo na 150 stopinj. Olupimo česen in ga zmešamo v skodeli z oljem, nastrgano lupino in sokom limone, drobno narezanim origanom in balzamičnim kisom. Dobro premešamo in z žličko nanesemo na vsak paradižnik. Česen pustimo med paradižniki.

2. Postavimo v vročo pečico in sušimo paradižnike približno 2 uri. Čez uro zmanjšamo temperaturo na 130 stopinj, odvisno od velikosti paradižnikov in tudi zato, da jih ne prismodimo!

3. Paradižnike vzamemo iz pečice in jih dobro ohladimo. V manjše kozarce naložimo najprej pečen česen, nato paradiž­nike in zalijemo z oljem, zapremo in postavimo v hladilnik. Ponudimo s sveže pečenim kruhom ali ob narezku.

Koristen nasvet: Nepredušno zaprte v posodi jih lahko v hladilniku hranimo do mesec dni.

Priporočamo še: Popečeni češnjevci s poširanimi jajci

Recept: Slavka Ilich
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana