Štirje recepti za božanske cmoke

Različna testa in nadevi za okroglolične cmočke.

Skutni cmoki s cimetom in sladkorjem

Za 8 tortnih modelčkov s premerom približno 10 cm.

Sestavine

– 500 g skute, 2 veliki žlici jogurta
– 2 jajci
– 2 žlici trstnega sladkorja
– noževa konica naribane lupine biolimone
– noževa konica cimeta
– žlica limonovega soka
– 100 g moke, 50 g zdroba
– maslo za modelčke in premaz
– posip
– žlička cimeta, 4 žlice rjavega sladkorja, cimetove palčke

Zraven priporočamo: kremasta ledena kava

Priprava

1. Segrejte pečico na 180 stopinj in namažite tortne modelčke z maslom.

2. Skuto dobro zmešajte z jogurtom, jajcema, sladkorjem, limonino lupino, cimetom in limonovim sokom. Nato dodajte moko in zdrob ter zgnetite zmes v voljno testo.

3. Oblikujte osem majhnih cmokov, jih sploščite in položite v tortne modelčke. Premažite jih s stopljenim maslom in pecite v pečici približno 30 minut, da postanejo zlatorjavi.

4. Cimet zmešajte z rjavim sladkorjem, mešanico potresite po cmokih in jih postrezite okrašene s cimetovimi palčkami.

Borovničevi cmoki s kokosom

Nova ideja, da ne bodo vedno samo marelični.

Sestavine

– 500 g skute, 2 jajci
– 60 g zdroba, 100 g moke, 120 g kokosove moke
– 1 biolimona, lupina in sok
– 25 g sladkorja v prahu, vrečka vaniljevega sladkorja
– 150–200 g borovnic

Omaka
– 300 g borovnic
– 300 g nemastnega jogurta
– sladkor po želji
– 80 g kokosove moke, v kateri boste povaljali cmoke

Priprava

1. Skuto zavijte v bombažno krpo in dobro odcedite, nato jo zmešajte z jajcema, sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Dodajte limonov sok in nastrgano lupino, premešajte, nato dodajte še moko, zdrob in kokosovo moko ter zgnetite v testo. Odkrito postavite v hladilnik za približno pol ure. Če je prerahlo, dodajte malo moke.

2. Testo dajte na pomokano površino, ga nekoliko razvaljajte in z nožem razrežite na 12 kosov. S pomokanimi rokami oblikujte majhne kepe in jih sploščite.

3. Borovnice očistite in operite. V sredino vsakega kosa testa dajte od tri do pet borovnic in oblikujte cmoke.

4. Dajte jih v rahlo soljeno vodo in pustite vreti 10 do 15 minut. Medtem očistite in operite preostale borovnice ter jih približno tri četrtine v mešalniku zmešajte z jogurtom, da dobite gladko zmes. Sladkajte po želji in razdelite na krožnike.

5. Cmoke s penovko vzemite iz vode in jih povaljajte v kokosovi moki. Na vsak krožnik z borovničevo omako položite tri cmoke, jih okrasite s preostalimi sadeži in postrezite.

Jagodni cmoki z rabarbarinim kompotom

Še ena različica testa.

Kompot
– 500 g rabarbare
– 100 ml belega vina, 2–3 žlice medu, 1 vaniljev strok

Cmoki
– 400 g skute, 1 jajce
– približno 50 g moke, 50 g zdroba, 50 g drobtin belega kruha
– 2 žlici kisle smetane, 2 žlici sladkorja
– noževa konica naribane limonine lupine
– 8 jagod, sol
– 70 g masla, 6–8 žlic drobtin bele žemlje
– 2 žlici cimeta s sladkorjem

Priprava

1. Operite rabarbaro, jo očistite in narežite na kose. Prevrite belo vino z medom in dodajte prerezan vaniljev strok, nato še rabarbaro in pustite rahlo vreti dve ali tri minute. Rabarbara ne sme razpasti.

2. Odstavite in pustite, da se kompot ohladi. Če je preveč tekoč, vzemite rabarbaro iz posode in pustite tekočino vreti, dokler se dovolj ne zgosti.

3. Odcedite skuto. Zmešajte jo z jajcem, moko, zdrobom, drobtinami, kislo smetano, sladkorjem in limonino lupino ter vse skupaj zgnetite v testo. Če je prevlažno, dodajte malo moke. Nato naj stoji na hladnem približno eno uro.

4. Jagode operite, očistite in odcedite.

5. Trgajte kose testa in oblikujte cmoke. Nato jih sploščite, na vsakega položite po eno jagodo in jo prekrijte s testom. Oblikujte okrogle cmoke, jih dajte v rahlo soljeno vrelo vodo in kuhajte približno deset minut.

6. Stopljeno maslo zmešajte z drobtinami, cimetom in sladkorjem, v tem povaljajte cmoke in jih postrezite s kompotom.

Zraven priporočamo: Jagodna limonada z meto in baziliko

Češnjevi cmoki s kokosovimi drobtinami

Sezona češenj prihaja.

Sestavine

– 700 g kuhanega krompirja
– vrečka vaniljevega sladkorja
– 60 g moke, 60 g zdroba
– 4 žlice mehkega masla
– 1 beljak
– 16 češenj
– 4 žličke sladkorja
– sol
– 4 velike žlice masla
– 80 g belih drobtin, 25 g kokosove moke
– 1/2 žličke cimeta v prahu
– 2–3 žlice sladkorja

Priprava

1. Opran krompir skuhajte v slani vodi, nato ga olupite, stisnite skozi stiskalnico in počakajte, da se nekoliko ohladi. Dodajte ščepec soli, vaniljev sladkor, moko in zdrob ter premešajte. Na roko umešajte še mehko maslo in beljak ter zgnetite testo. Če je prerahlo, dodajte še malo moke.

2. Razdelite testo na osem delov in oblikujte okrogle kose. Operite češnje, jim odstranite koščice in jih premešajte s sladkorjem. Kose testa nekoliko sploščite, na vsakega položite po dve češnji, ju prekrijte s testom in oblikujte cmoke.

3. V veliki posodi zavrite rahlo soljeno vodo, vanjo dajte cmoke in jih med rahlih vrenjem kuhajte od deset do petnajst minut. Nato jih s penovko vzemite iz posode.

4. V ponvi segrejte maslo in na njem popražite drobtine skupaj s kokosovo moko, da mešanica zlato porjavi. Dodajte še cimet in sladkor. Kuhane cmoke potresite z maslenimi drobtinami in postrezite.

Priporočamo še: Jagodni cmoki s sirupom iz dišeče perle

Recepti in fotografija Guliver/Stockfood

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana